måndag 29 juni 2020

Efterbehandling

När en ikon är färdig är det bra att slutbehandla den. Det kan göras på många olika sätt och det har funnit olika traditioner. Jag tänker nu berätta hur jag gjorde med mina färdiga ikoner.

Eva har hittat en spray som hon fått tips av från andra ikonmålare som är proffs. Så det är ett fullgott och bra sätt att skydda sin ikon. Sprayen är enkel att lägga på och den torkar ganska snabbt.

Andra sätt tar betydligt längre tid och ibland månader innan ikonen är helt torr. Det är olja eller vax eller lack. Men nu är det alltså en spray.

En ikon som inte är slutbehandlad är betydligt omtåligare och kan lätt skadas.

Sprayen som vi använde heter Winsor & Newton och finns i helblank, halvblank och matt. Den som Eva använder är halvblank. Sprayen luktar mycket starkt och vi var i ett separat rum med god ventilation. (det går ju heller inte att vara ute eftersom man inte vill ha in pollen, smuts eller små djur i slutbehandlingen)


Lägg upp ikonen på ett underlag som är oömtåligt.

Håll sprayen på lagom långt avstånd. Det ska täcka hela ytan och det ska inte bli omjämnt.

Titta i ljuset för att se så det inte är missat något. Olika färger suger olika mycket, så behandlingen kan behöva göras igen.

Skaka, förbered

Spruta över hela, jämt.

Kolla så det täckt över hela ikonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skillnad mellan koptiska och bysantiska ikoner

 Det blev inget blogginlägg igår. Det kommer ett nu stället.  Eva gick ju igenom de olika skillnaderna mellan koptiska och bysantinska ikone...