söndag 5 juli 2015

Så här är det bra att planera sin arbetsplats när man målar ikoner.

Ok… när man ska måla ikoner är det bra att tänka på hur man ska planera sin arbetsplats för att det ska fungera bra.
(Och här vill jag vara väldigt tydlig - jag har inte gått en massa kurser, men detta är råd som jag gärna själv hade fått samt blivit påmind om när jag skulle måla).

Du behöver ett normalstort bord som står i ett bra ljus. Gärna med en papperskorg, så du kan hålla rent på bordet.
På bordet lägger du en plastduk som skyddar bordet som som är lätt att tvätta av. (själv har jag tyvärr en duk som är ganska mönstrad - jag ska försöka byta ut den. Mönstret gör att det är lite jobbigt att se ikonen ordentligt.)

Är du högerhänt så har du vatten, papper, paletter och penslar till höger. Du ser till att ha så "rent" som möjligt på bordet.

Om du är högerhänt så placerar du dina vattenburkar (två stycken) till höger om dig. Där placerar du också paletterna där du blandar dina färger. Jag skrev paletterna för du kommer att behöva många. Det är inte meningen att du gör dig av med färgen när du tror du målat klart. Ibland kan du behöva använda den igen för att laga eller för att lyfta en annan del av ikonen. Så spara dina färger. (De går att "väcka till liv" om de har torkat, med hjälp av ägg och vatten.)

Färgerna kan du ha till vänster om dig (om du inte har dem på ett eget bord eller hylla).

Till höger om handen har du också ett torkypapper som du kan torka av dina penslar på när du målar. Edet torkypapper är ett bra papper. Det suger bra och det luddar inte. Det kan också användas till att torka av ikonen och "slipa" den lite. Ibland blir färgen lite ojämn - då slipar du den med torky.

Till vänster kan du ha ett akvarellpapper där du prövar dina färger, och skriver upp vilka färger du använder.

Det är bra att du har ett tydligt ljus. En lampa kan hjälpa till med det.

Sen behöver du bra penslar. Det ska vara mjuka penslar som ger en bra spets och som håller färgen bra. Bäst är nog ekorrhår. (Jag hade några akvarellpenslar - men de var lite för hårda).

Det kan också vara bra med ett handlovstöd. När man inte får hålla handen på ikonen (för att färgen är blöt eller känslig) så kan ett stöd ett komplement. En bräda (ca 40x5 cm) med 5 centimeter höga kanter. Gärna lite bredare i botten - så den står stadigt och inte välter.
Ett handlovsstöd hjälper dig när du ska måla och inte kan lägga handen på ikonen.

Sen finns det en massa andra saker som är bra att ha sina prylar i.

Här får du lite olika tips på hur man kan ha sina saker.

En verktygslåda kan vara bra att förvara sakerna i.

Det är viktigt att vara rädd om ikonen. En fin, mjuk handduk/tygstycke och en låda att förvara den i när den fraktas.

Små brukar till alla färgerna.

Här är en sylåda där du kan ha färgerna och penslarna.

En vanlig glasslåda går också bra att förvara färgerna i.

För större material så använd hårda lådor med lock.

En linjal är bra. Sätter man möbeltassar under så är det ingen risk att man skadar ikonen när man lägger den på.
När det gäller färgerna så gör gärna en färgkarta med de färger som du har hemma. Skriv upp vad det är för någon färg och gärna fabrikatet på burken ifall du vill få tag på samma färg igen. Olika fabrikat kan vara ganska olika fast det ska vara samma färg.

Om du åker på din första kurs så ta kontakt med kursledaren för att höra vilka färger du behöver. Det troligaste är att du kan få köpa färger på kursen. Det kan vara bra att ta med burkar att förvara färgerna i (ibland har ledaren med det också). Jag har sparat på små platsburkar med bra lock. Filmburkar (om du hittar sådana) kan du också använda. Det finns också burkar att köpa på välsorterade konstnärsaffärer. Men det är ju billigare om du kan återanvända burkar du ändå har.
Jag har också använt medicinburkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skillnad mellan koptiska och bysantiska ikoner

 Det blev inget blogginlägg igår. Det kommer ett nu stället.  Eva gick ju igenom de olika skillnaderna mellan koptiska och bysantinska ikone...