fredag 7 april 2017

Kyrie eleison, Herre förbarma dig

I morse började vi kursen. Solen strålade så vackert över vattnet på morgonen och jag kunde vara med på tidegärden kl 8:00 i Åh kyrka.
Kl 9:30 kom så alla deltagarna och vi presenterade oss för varandra. Någon hade målat ikon för länge sedan, men de allra flesta hade inte målat förut.

Så vi fick börja som man brukar. Vi fick ikonbilden som var kopierad på ett papper och började gnugga in svart färgpulver på baksidan. Därefter tejpade vi fast bilden på pannån och började fylla över alla linjer på den. När det var klart så målade vi i alla linjerna med en smal penseln och engelskt rött.

Det är bra - för då lär man känna bilden när man får fylla i linjerna flera gånger.

Därefter så blev vi erbjudna att lägga guld (slagmetall) i glorian. Och alla tackar ja. Så vi börjar med att måla schellack för att täta underlaget. Sen målade vi på lim. Därefter tog vi en promenad i det sköna vädret för att limmet skulle torka till lite. Men givetvis lyckades mitt lim torka alldeles för bra - för när jag hade satt på slagmetallen och skulle ta bort överflödet så följde betydligt mer med. Så det var bara att göra om och göra rätt.

Därefter har vi målat korset och bakgrunden. Det är ett himla meck med att få till en bra färg på bakgrunden. Men jag tror jag fick till det till slut.

Och mitt i vår underbara kurs, där vi koncentrerar oss på ikonen och Jesusbilden så nås vi av nyheten att Stockholm blivit utsatt för ett fruktansvärt terrordåd. Kyrie eleison - Herre förbarma dig! Det känns som om vi ändå kan bidra genom våra böner. Kyrie eleison.
Inga-Lill hade förberett våra bord. En pannå, ikonbilden, papper, målarburkar.



Här har jag fört över bilden med hjälp av kalkering och börjat fylla i linjerna.

Här har jag fyllt i större delen av linjerna.

Här lägger en av deltagarna på schellack innan vi ska lägga på slagmetallen.

Så här fint sitter vi i Göteborgsstugan.


Vitsipporna blommar.

Så här vackert är det vid badplatsen. Fast det var ingen som badade.

Så här såg det ut när jag skulle ta bort slagmetallen. Det blev till att göra om och göra nytt!





Så här blev det när jag gjorde om och gjorde rätt.

Linjerna är ifyllda. Korset är målat i glorian. Bakgrunden är påbörjad.

Så här vackert är det från våra fönster. Det kan behövas en dag som den här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skillnad mellan koptiska och bysantiska ikoner

 Det blev inget blogginlägg igår. Det kommer ett nu stället.  Eva gick ju igenom de olika skillnaderna mellan koptiska och bysantinska ikone...