söndag 30 juni 2019

I efterdyningarna av kursen

Så har jag varit hemma i nästan ett dygn. Igår avslutades kursen på Wettershus. Vi började morgonen med mässa i kapellet. Sedan var det frukost och därefter fick vi sitta och måla fram till middagsbönen och lunchen kl 13.00.
Utsikt från frukostbordet
Utsikt över det vackra kapellet med det fina grästaket.

Jag blev nästan klar. Inte riktig klar - men nästan.

Efter lunchen så städade vi undan - och därefter ställde vi upp alla ikonerna och tittade på dem och pratade lite om dem. Det är lika fascinerande varje år när vi ställer upp ikonerna bredvid varandra. Trots att vi använt samma förlaga, trots att vi målar "brun mantel och blå skjorta" så blir de olika ikonerna så olika varandra.
Vi har vernissage och pratar om de olika ikonerna.

Tre olika Petrusikoner.

Ytterligare tre ikoner av Petrus. (Min är den längst till vänster)

Den till höger är ytterligare en bild av Petrus.

Lars-Anders berättar om de olika ikonerna.

 Och så klart tog vi också det obligatoriska gruppkortet. (Tyvärr var en av deltagarna inte närvarande när vi tog fotot).


Hela gruppen med sina ikoner. (förutom en deltagare, samt jag då)
Så klart vill jag också vara med på bilden!

Jag har planerat att komma med några fler bloggposter, för att skriva om bland annat Petrus som vi fick information om. Samt om detta med kläderna som vi hade undervisning om en kväll.

Jag såg själv när jag hade min Petrus bredvid de övrigas att jag behöver mer och tydligare linjer runt ögonen. Dessutom finns det lite mer småfix att ordna. Jag har inte gjort mig av med färgerna, utan de ligger kvar på paletterna för att kunna väckas till liv och användas igen.

När vi hade haft vernissagen gick vi alla till kapellet med våra ikoner och fick dem välsignade. Det var fint. Vi la ikonerna på altaret/bordet i kapellet och sen läste Lars-Anders lite olika texter och vi bad.


Så trots alla besvärligheter den här kursen (också) så har jag ändå varit ganska glad när jag målat.
Foto Lars-Anders Kjellberg


lördag 29 juni 2019

Underarbetet - det är underarbetet som räknas...

Så har vi haft vår sista hela dag på kursen. Jag fattar inte att det går så fort! Det är väl lika bra att börja med min Petrus med en gång, så har vi fått klara av det. Det började ju med att jag kom på igår att han står och "himlar" med ögonen. Det blev väldigt tydligt när jag såg honom i bloggen och i telefonen. Syns inte alls lika tydligt när jag såg honom i verkligheten.

Så jag bad om hjälp. Och det visade sig röra sig om en 100-dels millimeter i princip. Jag skulle ta bort lite på strecket på irisen, jag skulle flytta pupillen ett uns. Det jag också gjorde var att dra upp lite på det vita på ena sidan och ta ner lite av det vita på andra sida.

Här kommer dagens bilder.
Så här såg han ut på morgonen, himlar med ögonen åt mig. Jag hade målat en ram runt om igår kväll. Kvar är att måla nycklar, streck, håret, munnen och lite mer skuggor.

Och så här såg han ut på eftermiddagen, Jag har fixat till ögonen. Jag har också fixat till "påsarna" under ögonen. Jag hade gjort alldeles för mycket sankir  - det ska bara vara ett litet streck. Han har också fått sina tre nycklar. Och streck runt korset och glorian.

Och till slut fick han även texten. Dessutom har jag lagt till en vit ram innanför den röda ramen.
Ja, en vit ram runt den röda ramen ja. Då var det så att jag hade ritat den röda ramen för hand. Jag hade gjort ett streck med penna som jag målade efter. Men så tänkte jag att jag kanske skulle använda ett ritstift för att göra den vita ramen - det blir väldigt snyggt med ett rakt streck.
Här har jag förberett för att måla en rak linje. Jag har fått låna en superbra linjal. Dels har den en vinkel, så att den sitter säkert. Dels har den möbeltassar så att den inte ligger dikt an mot ikonen.

Så jag fick låna en linjal, hittade ritstiftet, gjorde färg och började. Och sen gick allt åt hel**te. Färgen åkte ut, där den inte skulle vara eller så kom den inte ut alls och ingenting blev rätt. Om vi säger så här... jag sa några väl valda ord som inte passar sig på en retreatgård eller någon annanstans heller för den delen.

Så jag la ner det projektet till slut och målade den vita ramen för hand. (efter att jag fått tvätta bort all färg som kommit på fel ställe). Resten får rättas till i morgon när vi har bättre ljus.

Så här ska det gå till om man gör rätt. Mät ut med linjalen. Dra strecket med ritstiftet, och vips så har du ett snyggt rakt streck! (Här är det vår lärare som gör strecket för en av deltagarna.)




Det är roligt för vi är flera som har varit med ett par år på kursen. Bland annat mina vänner Eva och Lisbeth. Till vår glädje kunde vännen Catharina äntligen komma med, hon har varit anmäld flera år tidigare men av olika anledningar fått förhinder.

Vi har våra morgonböner och aftonböner i det vackra kapellet. I kväll hade vi ingen undervisning om ikoner som vi har haft de tidigare kvällarna. Utan ikväll fick vi sitta och arbeta med våra ikoner. Men Catharina hade förberett en fantastiskt fin meditation om Simon Petrus som hon delade med oss, samtidigt som vi målade.

Hur har det gått för de övriga? Så här såg ikonerna ut när jag gick hem ikväll.








Det jag har upptäckt den här kursen är att måla med torr pensel. Jag har målat alldeles för blött förut. Och jag har också upptäckt att jag behöver nästan ingen färg alls. Eller i alla fall - det går att uppväcka den färg som ser helt slut ut - och så går den att måla med lite till i alla fall.

Därför är det bra att inte slänga ut någon färg när du målar en ikon förrän allt är klart. Du kan alltid behöva laga på ett ställe eller komplettera. Och skriv upp! Skriv upp vad du använder för färg (och var färgen är i färgpytsarna) var du använder färgen, och komplettera gärna med ett färgprov på samma papper. Det blir så himla mycket enklare då, på alla sätt! Jag lovar!

Och så var det där med underarbetet. Alltså, att föra över linjerna är så viktigt. Att först rita upp motivet, föra över det till pannån, fylla i konturerna med pensel. Allt detta underarbete är såååååå superviktigt - för minsta lilla du kommer fel i början - så kan det felet fortplanta sig under hela arbetet.

I morgon ska vi få måla på förmiddagen. Efter lunchen har vi samling och sedan välsignelse av ikonerna. Och sen är det fika och sen åker vi hem Det kommer att bli en intensiv dag - den dagen också.

Vi är väl omhändertagna här på gården och det görs alltid lite extra. Till exempel så får vi hjärtan av melon i vattnet. Det kan också vara hjärtan i osten som dekoration. Och goda fina kakor till kaffet. Ja, Wetterhus kan jag verkligen rekommendera.


Och flitens lampa lyste ikväll. Här är de sista nattsuddarna innan de gick hem.


fredag 28 juni 2019

Morot eller morot

Vilka faser har min ikon genomgått i dag? Vi börjar med den lilla genomgången innan jag berättar mer om dagen. Här kommer några bilder.
Så här såg Petrus ut i morse när jag kom. Inget hår och skägg, inget ansikte, inga veck i skjortan, osv, osv...

Petrus är ju gråhårig, så nu har jag blandat till en färg som kallas Reft (titanvitt, lite svart och lite gulockra). Jag har lagt på ett första lager lockar.


Sen började jag lägga på uppljusningarna i ansiktet. Den första uppljusningen man lägger på är ju en varm färg som kallas "morotsfärg" pga likheten med en morot. Men min färg blev helt fel. När jag hade lagt på första lagret och det torkade så såg det helt hejkonbejkon ut. Gör om och gör rätt.

Här har jag en ny morotsfärg som är betydligt rödare. Jag använde ljus orange och gulocka och som ni ser så är det djupt morotsfärgad.

Här har Petrus fått ögon. Och lockar och veck i skjortan och mer uppljusningar i manteln. Men jag ser nu att det ser ut som han tittar upp i taket - jag får se om det går att ordna i morgon.
Vi har som sagt lagt morotsfärg i dag och börjat med ansiktet. Vi hade en mycket pedagogisk genomgång där vi fick pröva att måla på papper först. Mycket bra! Men som jag skrev under bilderna ovan så lyckades jag inte blanda till min morotsfärg så bra - så den såg jättekonstigt ut när den torkat. (Fast att jag tyckte den såg väldigt bra ut när jag började måla).
Det kan också vara så att jag hade för lite ägg i färgen. I vilket fall som helst så blandade jag till en annan färg och gjorde om.
Här ser du färgen till vänster som är den färgen som jag använde och färgen till höger som var den första färgen. Det är lite skillnad.

En i gruppen har gått andra kurser och lärt sig ett helt annat sätt att ljusa upp ansiktet. Hon använder inte samma sorts sankir i botten, inte alls den olivgröna som vi andra använt. Utan hennes är ljusare. Och sen lägger hon inte på morotsfärg på det viset som vi gör utan helt andra färger.
Det är alltid resultatet som räknas - inte vägen dit. Och det finns ju flera olika skolor för hur en ikon kan målas. Det ska bli spännande att se vad det blir för skillnad på resultatet.

En annan praktisk grej som en av deltagarna hade med sig var den här hemmagjorda penselhållaren.

Nu fattar jag inte hur jag bär mig åt för att vrida bilden. Men det är en vanlig tavellist, en L-list. I den listen har hon sågat upp lite "tänder", som penslarna kan vila i utan att rulla runt eller färga ner omgivningen. Superpraktisk, stadigt och väldigt enkel.

På kvällen har vi gått igenom vilka kläder människorna på ikonerna har och varför. Jag har inte pappren här så jag ska inte återge det nu, jag får återkomma till det. Men - allt detta bestämdes ungefär på 500-talet. Så mycket av det modet som fanns då - framför allt i hovet osv blev rådande även för ikonerna. Det här att alla har ett klavus-band till exempel. Det var något som höga ämbetsmän osv gick omkring med för att visa att de var aktningsvärda. Och då fick ikonmänniskorna det också. Känns ju inte riktigt klokt egentligen, men nu är det som det är.

Ikonerna är avbildade med de kläder där man känner igenom dem från när de vördade Gud eller hur de var klädda när de blev helgon. Alla apostlar har "egna" färger, vilket gör att du kan känna igen dem på olika ikoner, eftersom de har färger och attribut som talar om vilka de är.

På morgonbönerna berättar vår kaplan mer om Simon Petrus - det är bra att kunna få lära sig mer om honom och hjälper oss att komma lite närmare personen som vi målar.

Hur långt har de övriga deltagarna kommit idag - här kommer en snabb titt på deras ikoner.
I morgon har vi den sista hela dagen. Och vi har massor kvar att göra. Uppljusningar, ögon, hår, ramar, fix och pill...











Skillnad mellan koptiska och bysantiska ikoner

 Det blev inget blogginlägg igår. Det kommer ett nu stället.  Eva gick ju igenom de olika skillnaderna mellan koptiska och bysantinska ikone...