söndag 17 mars 2019

Sista dagen på kursen

Att tre dagar kan gå så fort. Och det gör det ibland, särskilt på en ikonmålningskurs

Söndagen ägnades givetvis åt målning. Men också åt gudstjänst - där Eva fick berätta om ikoner i gudstjänsten.

Under hela gudstjänsten låg en av de färdiga ikonerna på altaret för att efter gudstjänsten, vid en enkel bön tillsammans, välsignas. Det var fint.

Efter kyrklunchen målade vi ännu mer och och några av deltagarna blev nästan helt färdiga med sina ikoner. Vi andra har en del kvar - men ser fram emot kursen i oktober på Åh, då vi kan få måla mer på våra ikoner.


Och så här såg min ikon ut när jag åkte hem.
Den vita klädnaden målas inte bara med vit färg. Utan den har grundats med annan färg för att få liv. Som ni kan se så har jag grundat både med blått och med rosa - och kommer att lyfta det vita mer och mer. Jag har använt både titanvitt (som täcker) och zinkvitt (som man "zer" igenom).
Och så har jag kvar massor att göra.
Ansikten, händer, mer veck i kläderna, glorior, texten - ja, det är en del.

På lördagskvällen hade vi ytterligare ett undervisningspass och även ett under dagen. Då visade Eva flera olika You-Tube-klipp för att visa att det finns mycket instruktionsfilmer för olika ämnen.
Här är en film till exempel
https://www.youtube.com/watch?v=riYXUnk_BBI




Så längt hann jag i dag

Jag kom ju tillbaka ganska sent på fredag kväll till kursen efter att jag varit i Göteborg. Jag missade tyvärr fredagskvällens undervisning. De hade gått igenom olika ikoner och sånt.

Jag ägnade nu lördagen åt att försöka måla på min ikon. Jag började med att lägga på guld. Det såg fint ut från början, men sen visade det sig att jag missat med limmet - så det blev hål i guldet. Jag har fått laga några gånger och jag tror jag behöver laga i morgon också. Det går alltså inte att vara vara bara noggrann - det gäller att vara extra övernoggrann...

Sen har jag försökt att måla grundfärgerna på mina personer på ikonen. Sankiren är klar på ansikten och händerna.
Sen är det kläderna.

Då var det lite lurigt, för en av personerna har en vit/grå klädnad. Men tittar man noga så ser man att det är lite mer rosa under på ena och lite mer grått under på andra. Så jag har målat rosa under där det ska vara det. Och sedan lite mer blått under där det ska vara det. Sen ska det bara till uppljusningar. Eller hur...??? Ja, det har inte varit lätt.
På med guldet. Det gick åt fem ark.

Vi använder vattenbaserat lim och det är alltid bra att spara det som blir över, när det ska lagas ett litet hål någonstans.

Borsta försiktigt bort överflödet. Man borstar längs kanten, inte mot.

Här har jag börjat med underfärgen för det som ska vara vitt, fast med lite rosa underton. Och målat Santa Sofias blå underfärg.

Här har jag fyllt i det som ska vara vitt med blå underton, samt den röda dräkten.

Här har jag fyllt i den gröna dräkten och alla linjerna.

Så här långt hann jag ikväll. Jag har börjat försöka ljusa upp det som ska vara vitt. Jag har fyllt i akvarellguld på hals och manschetter. Och så har det tjejerna fått grundfärgen till håret. Så får vi se hur den ser ut i morgon.

lördag 16 mars 2019

Penseltvätt och penselvård

En gång när jag gick en akvarellkurs så började läraren med att säga "nu ska vi lära oss att doppa penseln i vatten" - jag trodde jag skulle smälla av. Men som allt annat så var det ju faktiskt en viss teknik.

Och penslarna är ju vår bästa vän när vi målar. Det finns flera olika sorter och storlekar. Om du hittar en riktigt bra pensel med bra spets så går det oftast att måla mycket med den, både breda partier och små smala streck - det handlar om penselföring.

Men penslarna ska tas om hand också. Och våra penslar går att göra rent i bara vanligt vatten. Skölj ur ordentligt och torka sedan av (stryk penseln försiktigt) på ett hushållspapper. Penseln förvaras sedan liggandes på bordet eller ståendes (med borsten uppåt) i en burk.

Om du känner att penseln ändå måste bli lite mer ren så kan du använda såpa. Gör rent penseln lite i såpan, vrid spetsen försiktigt med handen, så kommer såpan in i fästet och det blir riktigt rent. Sen sköljer du ur.

Om du har en pensel som du känner tappat spetsen och det är svårt att få till så kan du doppa den i mjölk, forma till spetsen och låt den torka. (Skölj alltså inte bort mjölken, den ska stelna!) Sen har du fått till formen på penseln igen.

Det finns penslar med ekorrehår - de är mjuka och håller färgen väldigt bra. Det går att måla med mycket torr pensel.

Det finns penslar med mårdhår. De är lite hårdare och håller inte färgen lika bra (för den som kan känna skillnad - jag märker ingen skillnad). Dessa penslar kan vara bra om du vill ha en styv pensel och gör att streck eller så.

Och sen finns akrylpenslarna, där spetsen är ännu hårdare. Och behöver du det när du ska dra ett streck så använd den penseln.

Solfjäderpenseln - en väldigt mjuk pensel som är bra att använda när man lägger på guld. Den används för att borsta bort i kanterna.

Jag förvarar alla mina penslar ståendes i en glasburk på mitt skrivbord när jag målar. Så är de skyddade och jag har bra överblick.













Herre förbarma dig!

Jag tror inte folk är kloka! Eller rättare sagt - folk är inte kloka!!! Åtminstone inte vissa människor. Återigen störs vi i ikonbubblan av fruktansvärda nyheter om ett vansinnes- och terrordåd, den här gången på Nya Zeeland. När jag var på ikonmålningskurs här i april 2017 skedde dådet i Stockholm - nu på Nya Zeeland.
Varför är människor så korkade? Vad är det för fel?

Ja, det enkla (!?) svaret är kärlek. Avsaknaden av Guds kärlek. För de motiv som driver de här människorna som gör sådana här vansinnesdåd är inget annat än ondska och världens bortvändhet från Gud.

Käre gode Gud, låt oss människor bli fyllda av dig!

Ikonbubblan sprack - men bara för en stund. För jag kommer inte låta ondskan ta över! Aldrig!!!

Vi har börjat vår kurs och det är tre helt nya ikonmålare med på kursen. Det tycker vi andra är bra, för då får vi den basinformation som vi så väl behöver varje gång. Övning, träning och upprepning - det är det som gör susen.

Därför började vi idag, efter att Eva presenterat kursinnehåll och upplägg och vi berättat om våra ikonerfarenheter, att välja motiv. Därefter ritade vi av motivet på ett tunt papper. Därefter gjorde vi oss ett kalkeringspapper genom att gnida in engelskt rött på ett vanligt papper. När vi kalkerade av tejpade vi fast bilden på bordet och sedan tejpade vi fast det tunna pappret över. Så var det ingen risk att den skulle flytta på sig.
Här sitter vi så flitigt och koncentrerat och målar.

Alla stora linjer, glorior, veck och ansiktslinjer ska föras över - för de kommer att behövas senare.

Jag har ju valt en bild med fyra ansikten. Den heliga Sofia med sina tre döttrar - Tro, hopp och kärlek. Jag trodde att jag skulle sitta och kalkera av hela dagen, men döm om min förvåning när jag plötsligt var klar. Då var det till att föra över bilden till brädan. Nu förde jag bara över de yttre linjerna, som jag sedan fyllde i. För jag skulle sätta på guld.
Så här görs ett kalkeringspapper. Ta lite färgpulver (i det här fallet engelskt rött) och gnid sedan in det på hela pappret.

Efter att linjerna är kalkerade över så fyller jag i linjerna med en tunn pensel och i det här fallet också engelskt rött.

För att kunna sätta på guld så måste underlaget först penslas med schellack. Ett par gånger och så ska de slipas för att det ska vara helt slätt. Precis som underarbetet under en tapet är det viktigaste för resultatet, så är detta underarbete också viktigt. För är det inte slätt så kommer det att synas när guldet kommer på.
Här har jag målat schellack på ikonen, där det ska sitta guld. Detta för att få en slät och tät yta mot limmet och guldet.

Men så visade det sig att Eva inte hade tillräckligt guld med sig. Hon hade istället fått med sig silver. Men det ville jag inte ha. Däremot så skulle jag ett ärende ner till Göteborg på kvällen och kunde därför hämta guldet hemma hos henne. Så imorgon hoppas jag kunna få sätta på det.

Istället började jag med sankir-färgen, på alla ansikten och händerna. Det är så svårt att få till det bra. Färgen blandas ju med gulockra och lite svart. Och så ska det målas många gånger, ganska tunt och åt olika håll, så att det täcker, täcker, täcker...
Här målar jag på sankirfärgen.


Jag får titta ordentligt i morgon om det ser bra ut.

En av deltagarna har skaffat sig en ny väska till alla sina saker. Det är en ganska stor verktygsväska. I den så ryms alla hennes saker och den löstagbara överdelen rymmer alla hennes färger. Mycket praktiskt och lätt att bära med sig.
En stor verktygsväska kan rymma mycket ikonmålningsgrejer

Och här ligger alla färgerna praktiskt till hands.

Nu här det hög tid att gå och lägga sig - så att jag ska hinna med att måla och sätta guld i morgon. Och jag går till sängs med bönen Herre förbarma dig!

torsdag 14 mars 2019

Nu är det dags igen...

Nu är vi på Åh stiftsgård och förbereder kursen som ska starta i morgon kl 9:30. Det ska bli så roligt.
Kursen är full och det är fyra som står på väntelista - men det blir ju en ny möjlighet att komma i höst också 18-20 oktober 2019.

Eva, vår ledare för kursen, kom med bilen full av saker och kassar och prylar. Nu är allt framtaget och uppställt. På borden ligger det ikonmålningsböner, det ligger informationspapper och står en hög med färger på varje bord. Motivet som kursdeltagarna så få måla är en Jesus, en ängel eller en Maria.

Själv kommer jag att måla Santa Sofia. Det är en ikon jag har tittat på under en längre tid och jag har samlat på mig olika ikoner med det motivet på min Pinterest-sida. Till slut hittade jag en variant som jag tyckte var bra, med halvfigurer. Santa Sofia är på bilden med hennes tre döttrar Tro, Hopp och Kärlek.

Ikonbilden har jag kopierat upp i lagom stor storlek till en platta som jag hade. Nu håller jag på att föra över motivet till ett kalkeringspapper. Det gäller att vara noga och inte slarva (det är inte min bästa gren - men jag får öva mig). Det som saknas i det här momentet kommer att bli svårare att få ordning på längre fram.

Nu har vi ätit kvällsmat och snart ska vi gå och lägga oss - så vi orkar med hela dagen i morgon!


Skillnad mellan koptiska och bysantiska ikoner

 Det blev inget blogginlägg igår. Det kommer ett nu stället.  Eva gick ju igenom de olika skillnaderna mellan koptiska och bysantinska ikone...