söndag 9 april 2017

Nej, nej, jag blev inte färdig....

Nej, så klart blev jag inte färdig. Var det någon som trodde det? Nä, inte jag heller. Anledningen var bland annat att jag var tvungen att gå ifrån efter lunchen för att vara med på Åh Stiftsgårds vänners årsmöte. Nu tog det inte så lång tid, men det var ändå värdefull tid som försvann.

Vi började tidigt på morgonen och målade håret. Det gäller att "lyfta upp" linjerna eller se till att fylla i dem efteråt, eftersom de är lockarna som vi sedan fyller målar fram håret.

Här har jag precis börjat fylla i håret med första färglagret. Men sen blev det inte så bra och jag målade över alltihopa. Det första färglagret använder man också för att måla Jesus skägg.
Först målade vi med en ganska mörk röd/brun färg.  Och som vanligt målar man många lager. Därefter tog vi en lite mer gul/brun färg och fyllde i lockarna. Sen gjorde vi den lite mer gul och fyllde i lite mindre. Det är viktigt att inte fylla i hela håret - för då ser Jesus ut som om han har en peruk. Det gäller att få fram lite skuggor och lockar i håret - om än stiliserat.

Min Jesus fick ett helt hejkonbejkon hår - så till slut så gav jag upp. Jag målade över alltihop med en mycket mörkare brun och ska börja om från början. Men de andra deltagarna lyckades mycket bra med att måla dit håret på Jesus.

Efter gudstjänsten och lunchen var jag borta och då målade de dit ramen. Inga-Lill hjälpte till med ett ritstift och en linjal så det blev en skarp linje. Mycket snyggt. (Jag fick göra det senare).

Här ser ni min första uppljusning som fullständigt misslyckades (och den nya mörkbruna färgen som han fått i håret: I pannan har han alldeles för ljus färg och alldeles för tjock färg. Ni ser kanterna i pannan. Sen försökte jag lyft bort så mycket färg som möjligt och jämna ut färgen så gott det gick.
De hade börjat på första uppljusningen i ansiktet när jag kom tillbaka. Det finns olika skolor för uppljusningarna (precis som det finns olika skolor för hur sankiren ska se ut). I dag så blandade vi gulockra, engelsk röd, lite cinnamonröd och pyttelite vitt. Det blev för alla en mycket bra färg och de lyckades få till uppljusningen fint. Men inte jag. Jag hade alldeles för tjock färg och lyckades lägga på ett tjockt lager med färg - det blev så fult så hälften kunde varit nog. Jag försökte med hjälp av pensel och äggemultion, lyfta bort så mycket färg som möjligt och försöka bre ut färgen. Det lyckades så där. Jag försökte sedan lägga i lite grönt i färgen och det blev lite bättre - men långtifrån bra.

Inga-Lill visar före på sin bild och det ser så enkelt ut. Men hon har ju övat lite också. Det gäller att ha ganska torr pensel och lite färg i penseln - och det är där jag tror jag gör fel. Jag har alltid för mycket färg och min pensel är alltid för blöt. Det är mycket lättare att få kontroll över färgen om det inte är så mycket.

Ja, ja, gör om - gör rätt! Jag har tagit hem min inte helt färdig ikon och hoppas kunna sätta mig och jobba med både håret och ansiktet.

De övriga på kursen gjorde en uppljusning till och sen fick de lägga på lite rouge på Jesus. Då tar du  några korn cinnamonröd som man försiktig sätter under kindbenen på Jesus. Och lite på halsen och lite i pannan. Och plötsligt kommer han lite mer till liv. Därefter målade alla (utom jag) dit de små livgivande linjerna.

Men vi har varit mycket nöjda med kursen. Alla ville gärna ha en kurs till så jag hoppas att det kommer att gå att ordna. Kanske blir det en Maria-kurs eller en Ängla-kurs. Det har varit fantastiskt att få vara i retreathuset på Åh, kunna gå på tidebönerna och vara med på högmässan i dag. Och god mat har vi fått och en massa fika. Och trevligt har vi haft - även om tragedin i Stockholm drabbade oss hårt då det visade sig att en av de omkomna var god vän med en av deltagarna.

Det har varit så fint att få sitta i lugn och ro och få koncentrera sig på Jesus mitt i alltihopa och få lämna oro och ängslan i de gemensamma tidebönerna. 
Här är alla deltagarna på kursen med sina ikoner. Vi är ändå väldigt duktiga för att ha målat i bara tre dagar. Och de flesta hade aldrig målat en ikon förut.

Ett steg i taget

Ni undrar väl hur det går för de övriga deltagarna också. Jag ska visa lite bilder. Vi målar ju alla samma ikon - Kristusikonen. Så här duktiga är alla de övriga deltagarna. Ni ser hur olika det ser ut fast vi målar efter samma. Det är så spännande att se ikonerna skrivas fram. I dag ska vi måla Jesus ansikte och hår.
Sankir, bakgrund och mantel

Sankir, bakgrund och mantel

Sankir, bakgrund och mantel


Sankir, bakgrund och mantel .
Sankir bakgrund och mantel.
Vår lärare Inga-Lill målar en ikon på ett akvarellpapper parallellt, för att visa oss de olika momenten. 




På kvällen hade alla kommit mycket längre. Då såg det ut så här.
Lägg till bildtext
Lägg till bildtext

lördag 8 april 2017

Sudda sudda...

I dag har vi jobbat på bra. Och fördelen med att ha en kurs där man också sover över är att man kan få jobba lite till på kvällen. Ikväll har flitens lampa lyst över våra bord och vi har målat linjer.

Och då konstaterar vi att det är så himla viktigt att ha en bra pensel. Tyvärr hade några av deltagarna fått tag i penslar som släpper hår och som delar sig i spetsen. Inte så bra. Det bästa är helhårspenslar som håller färgen bra och som kan håller ihop spetsen.

Min älsklingspensel!
Jag har själv en älsklingspensel som har just de egenskaperna. Det är en Roullott (tror jag det står) 1410 Squirrel, Russia, nr 5. Den använder jag nästan till allt. Den kan jag måla stora breda områden med och jag kan måla smala streck med spetsen.

Så, vad har hänt i dag då.
Vi målade på sankir på ansiktet och håret.

Så här såg ikonen ut på morgonen. Vi började lägga på sankir, ansiktsfärgen. Den täcker man både ansikte och hår med.


Sen började vi med att måla manteln och därefter målade vi conclav-bandet och därefter målade vi dräkten. Givetvis började vi med uppljusningarna också.
Här har jag målat manteln och börjat med uppljusningarna.


Det är inte lätt och framförallt så är det inte lätt att förstå att ett lager med uppljusningar inte bara ska göras en gång utan flera gånger innan man börjar med uppljusning lager två. Som även det ska göras flera gånger.



Jag lyckades givetvis klanta mig. Jag hade färgerna till vänster om min ikon. Och färgpaletten och till höger om ikonen. Och när jag skulle blanda till färg till manteln så lyckades jag droppa färgkorn på min ikon. Och det var inte bra. Det gick inte att blåsa bort. Men - jag har en "suddpenna" som jag mycket försiktigt sudda bort färgkornen.

Blå färgkorn på min gula bakgrund.

Suddar försiktigt, försiktigt bort de blåa kornen med suddpenna och borste.





















Alla deltagarna målar koncentrerat och frågar läraren om det är något oklart. I morgon ska vi måla dit ansiktet. Under kvällen så har vi suttit och målat gula linjer på den röda dräkten.
Så här ser min ikon ut när jag är klar för dagen. Ansiktet och håret är kvar. Och ramen.


fredag 7 april 2017

Kyrie eleison, Herre förbarma dig

I morse började vi kursen. Solen strålade så vackert över vattnet på morgonen och jag kunde vara med på tidegärden kl 8:00 i Åh kyrka.
Kl 9:30 kom så alla deltagarna och vi presenterade oss för varandra. Någon hade målat ikon för länge sedan, men de allra flesta hade inte målat förut.

Så vi fick börja som man brukar. Vi fick ikonbilden som var kopierad på ett papper och började gnugga in svart färgpulver på baksidan. Därefter tejpade vi fast bilden på pannån och började fylla över alla linjer på den. När det var klart så målade vi i alla linjerna med en smal penseln och engelskt rött.

Det är bra - för då lär man känna bilden när man får fylla i linjerna flera gånger.

Därefter så blev vi erbjudna att lägga guld (slagmetall) i glorian. Och alla tackar ja. Så vi börjar med att måla schellack för att täta underlaget. Sen målade vi på lim. Därefter tog vi en promenad i det sköna vädret för att limmet skulle torka till lite. Men givetvis lyckades mitt lim torka alldeles för bra - för när jag hade satt på slagmetallen och skulle ta bort överflödet så följde betydligt mer med. Så det var bara att göra om och göra rätt.

Därefter har vi målat korset och bakgrunden. Det är ett himla meck med att få till en bra färg på bakgrunden. Men jag tror jag fick till det till slut.

Och mitt i vår underbara kurs, där vi koncentrerar oss på ikonen och Jesusbilden så nås vi av nyheten att Stockholm blivit utsatt för ett fruktansvärt terrordåd. Kyrie eleison - Herre förbarma dig! Det känns som om vi ändå kan bidra genom våra böner. Kyrie eleison.
Inga-Lill hade förberett våra bord. En pannå, ikonbilden, papper, målarburkar.



Här har jag fört över bilden med hjälp av kalkering och börjat fylla i linjerna.

Här har jag fyllt i större delen av linjerna.

Här lägger en av deltagarna på schellack innan vi ska lägga på slagmetallen.

Så här fint sitter vi i Göteborgsstugan.


Vitsipporna blommar.

Så här vackert är det vid badplatsen. Fast det var ingen som badade.

Så här såg det ut när jag skulle ta bort slagmetallen. Det blev till att göra om och göra nytt!





Så här blev det när jag gjorde om och gjorde rätt.

Linjerna är ifyllda. Korset är målat i glorian. Bakgrunden är påbörjad.

Så här vackert är det från våra fönster. Det kan behövas en dag som den här.


torsdag 6 april 2017

Förberedd

I morgon, fredag, ska jag äntligen få gå en ikonmålningskurs igen. Ledd av Inga-Lill Berglund. Det ska bli så roligt - jag har längtat. Det har varit så mycket att göra - men nu är jag här!

Jag åkte till Åh stiftsgård redan torsdag kväll och har förberett för kursen och ställt i ordning mitt bord. Vi får väl se om det funkar att ha det så här när alla kommer i morgon. Det gäller att ljuset blir bra och att vi får plats.

Vi kommer att vara i Göteborgs-stugan som är retreathuset här på Åh. Här är vackert och i varje rum finns det en ikon att titta på. Utsikten över vattnet är också vacker (även om det inte går att se den just nu.

Nu ska jag gå och lägga mig så att jag är pigg till i morgon!

lördag 1 april 2017

Ikonverkstad

Här sitter vi och är flitiga.
I dag har jag varit i Fässbergs församlingshem ett par timmar. Min vän Eva har ordnat så att vi kan träffas där och tillsammans hjälpas åt med ikoner som vi vill få färdigt eller att börja på en ny.
Själv hade jag bara möjlighet att vara där ungefär halva tiden, men det var ändå roligt.

Men jag inser att det är skönt att få ha tid när man ska måla. Det är mycket material som ska fram, man vill ha sin arbetsplats komplett och eftersom jag var tvungen att ge mig iväg efteråt så kunde jag inte ta med allt i dag.

Jag tog med mig två av mina ikoner och tittade lite på dem. Målade lite på en av dem. Det blev mest prat för min del i dag.

Nästa vecka ska jag till Åh stiftsgård för att vara med på ikonmålningskurs fredag-söndag. Det ska bli bra. Det är skönt när man kan sitta i lugn och ro i flera timmar och måla.

Det finns fortfarande platser kvar till kursen på Åh stiftsgård - skynda dig att anmäl dig så kan du vara med när Inga-lill Berglund lär oss måla ikon.
http://ikonmalningskurs.blogspot.se/2017/03/ikonmalning-pa-ah-stiftsgard-7-9-april.html

Eva förbereder sig för att lägga på extraguld.
I dag skulle Eva lägga på ett särskilt klister som luktade som vört. Jag kommer inte ihåg vad det heter nu. Det särskilda klistret läggs på där det ska läggas guld - sen har Eva också kalkat runt för att när hon lägger på guld så ska guldet inte fästa på färgen. Limmet var tvungen att torka 1-2 timmar innan Eva kunde lägga på guldet och jag hann inte se innan jag var tvungen att gå.

Vi tittade på utskrifter av olika ikoner och jämförde de olika motiven. Det var intressant att se de olika stilarna och färgerna. Och jag tycker att det är intressant att se att det är olika när man ser en färgbild och en svart/vit bild av samma motiv. Vissa saker blir lättare att se när det är svart/vitt istället för färg. Det kan man tänka på .

Skillnad mellan koptiska och bysantiska ikoner

 Det blev inget blogginlägg igår. Det kommer ett nu stället.  Eva gick ju igenom de olika skillnaderna mellan koptiska och bysantinska ikone...