måndag 5 oktober 2015

Centrum för Ikoner i Svenska kyrkan

Kyrkans Tidning har i dagen webbupplaga ett artikel om Västra Ryds församling som i helgen invigdes som ett centrum för ikoner.

Kyrkans Tidning: Svenska kyrkan i Västra Ryd är nu centrum för ikoner>> 

Så här skriver Kyrkans Tidning:
Nu finns ett centrum för ikoner. I helgen invigdes det i Västra Ryds kyrka i Kungsängen-Västra Ryds församling av biskop Ragnar Persenius.
Västra Ryds kyrka i Kungsängen, norr om Stockholm, har på senare år blivit ett viktigt andningshål och en oas för många människor. Här finns verksamheter som stilla dygn, öken- och tomasmässor, ”bara-vara-dagar”, pilgrimsvandringar och ikonmålarkurser.
- Ikonmålningskurserna är så mycket mer än att lära sig tekniken med att skapa en egen ikon enligt en tusenårig tradition. Det är också ett sätt att varva ner, hitta lugnet i sig själv, be och få känna en gudomlig närvaro som så många känt genom århundradena vid målning och betraktande av ikoner, säger informatör Christoffer Martineus.
För fem år sedan återinvigde dåvarande ärkebiskop Anders Wejryd den restaurerade Västra Ryds kyrka och gav då sin vision om församlingen. Att den skulle vara "En kyrka som i sin nyskapande utformning skulle kunna nå nya grupper av människor med verksamheter som andades något nytt. En kyrka dit alla skulle kunna komma och möta Gud på ett andligt och djupare plan.”
- Han ville att Kungsängen skulle bli en missionsstation. Nu har visionen vuxit till att bli en verklighet, säger Christoffer Martineus.
Under invigningen talade AnnChristin Roos, präst vid Ikoncentrum Västra Ryd, om hur ikonen blir som ett fönster mot himlen och en hjälp till att möta Gud på ett nytt sätt.
- Biskop Ragnar Persenius sa i sitt invigningstal att ikonen är och har ofta varit ett stöd för människor, inte minst i våra systerkyrkor i öst. Och visst finns det plats för ikonen även inom Svenska kyrkan som en ny spännande väg att få möta Gud och få fördjupa vår tro, berättar Christoffer Martineus.
Elisabet Sandberg
 Läs mer på Västra Ryds egen webbsida>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skillnad mellan koptiska och bysantiska ikoner

 Det blev inget blogginlägg igår. Det kommer ett nu stället.  Eva gick ju igenom de olika skillnaderna mellan koptiska och bysantinska ikone...