2015 började jag måla ikoner genom att gå olika kurser. Jag har alltid önskat att få måla en ikon. Nu har jag gått många kurser och ser fram emot att få gå många fler. Denna blogg tänkte jag mig lever när jag håller på med mina kurser. Jag känner mig fortfarande novis på att måla ikoner, men tänker här dela med mig av mina erfarenheter och det jag lär mig på kurser jag har gått eller kommer att gå. Lite tips och trix och bra att tänka på.
måndag 29 juni 2015
Det ser så olika ut…
Så är jag då framme på Wettershus retreatgård och ikonmålningskursen.
Jag och min kompis kom lite sent (vi hade stannat till i Jönköping och tittat på tändsticksmuseet, som var väldigt intressant. Och sen tog det lite längre tid än vi trodde att åka…
Men 10 minuter sent kom vi till lunchen. Den ätes i huvudbyggnaden under tystnad. Endast lite klassisk musik i bakgrunden. Men det var gott och trevligt. Efter lunchen fick vi en kort genomgång av hur det fungerar på gården.
Och sen var det bara att slänga in grejerna på rummet (och vilket rum - ska visa vilken utsikt jag har i ett senare blogginlägg) och sedan ge sig iväg till den salen där vi målar.
Vi sitter i en stor sal och vi är tio deltagare och två lärare.
Jag trodde nog i min enfald att vi skulle få någon slags gemensam genomgång av den ikon som vi skulle måla och att vi sedan skulle utgå från det. Men icke sa nicke. Det visade sig att vi hals över huvud startade med själva målningsprocessen. Vi fick välja om vi ville måla "Undergörande Guds moder" i en stor eller en liten mindre version. Och sen var det bara att blanda till emulsion (vilket visade sig att man inte alls gjorde som jag hade lärt mig.)
Sen skulle vi rita över motivet på panåen. Det gick väl till ungefär som jag gjort innan. Sen fyllde vi i linjerna med färg (det kommer jag faktiskt inte ihåg att vi gjorde förra gången).
Efter det visade det sig att vi ska börja med att sätta guld på plattorna. Och då måste man först stryka plattan med ett ämne (jag skrev upp det namnet och kompletterar i morgon) (Ämnet heter Shellack). Därefter skulle man slipa. Hela den proceduren behövde göras ungefär 5 gånger. Efter det när panåen var alldeles slät så har vi bestrukit den med ett lim (Mixtion eller Mixon - lite osäker på stavningen) som tar ca 12 timmar att nästan torka. Så imorgon ska vi sätta på guldet. (Under tiden ligger ikonen under ett litet "tält" så det inte fastnar några flugor eller myggor eller annat kryp i limmet.)
För att jag skulle ha lite mer att göra så satte jag också igång att måla en liten Jesusikon. Det kommer ju att vara vissa moment som tar lite längre tid och måste torka osv. Där är det bra att ha två ikoner att måla på.
Jo, det ser så olika ut… Jag har i dag upptäckt att det går att måla ikon på flera olika sätt (hade nog misstänkt detta - men eftersom min förre lärare också hade gått i lära för Irma så trodde jag nog det skulle vara lite mer lika).
Sen visade det sig att de allra flesta på kursen är återvändare. Och har med sig egna ikoner som de vill måla färdigt. Så det är inte bara en sorts ikon som vi har på kursen - utan det en en massa olika. Det är roligt.
OK - det är himla trögt intenet här - nu lyckades jag lägga upp bilderna, men det blir inga bildtexter eller exter just nu. Eventuellt fixar jag det senare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Skillnad mellan koptiska och bysantiska ikoner
Det blev inget blogginlägg igår. Det kommer ett nu stället. Eva gick ju igenom de olika skillnaderna mellan koptiska och bysantinska ikone...
-
Vi fick ett papper med regler för en ikonmålare. Det är okänt ursprung - men kan vara bra att ha i minnet när man ska måla. Gör korsteckn...
-
Tja, lite skämtsamt kan jag säga att ikonmålning är en materialsport. Varför? Jo, för att jag vill ha så bra saker som möjligt, för att k...
-
När blir en ikon en ikon - tja, det är en fråga man kan ställa sig faktiskt. Och det hänger ihop med en massa olika traditioner och med anta...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar