tisdag 4 juli 2017

Ägg och vatten

Äggemultion har jag skrivit om förut. Det är den blandningen som vi använder för att binda färgen.

Äggemultionen gör du på en äggula - använd gärna ekologiskt ägg. Du tvättar försiktigt äggulan så att så den är så fri från äggvita som möjligt. Det gör du antingen under rinnande kallt vatten eller genom att rulla äggulan försiktigt på en tidning. När den är så ren som möjligt så gör hål på hinnan och häll äggulan i en kopp.

Sen blandar du med lika mycket torrt vitt vin eller vinäger. Den här blandningen kan du förvara i rumstemperatur - men den klarar sig givetvis bättre om den står i kylskåp över natten eller när du nte använder den.

Sen råder det olika skolor när du ska måla.

Några lärare jag gått för säger att man ska blanda lika delar vatten i färgen (typ fyra droppar äggemultion och fyra droppar vatten). Använd en liten spruta eller en pimpett så har du kontroll över mängden.

Andra lärare säger att de bara använder äggemultion.

Jag vet inte vad som blir bäst egentligen. För mycket ägg så blir färgen för blank. För mycket vatten så blir den för lös. 

Lagom är alltid bäst.

Jag använde mest äggemultion den här gången och spädde alltid upp mina färger med en droppe ägg och väldigt lite vatten.

Men då var det en av deltagarna som sa att det var bättre att alltid "väcka färgen" (när det torkat) med vatten. För det är vattnet som dunstat bort när färgen torkat in - inte ägget. Och det låter ju helt logiskt. Så det får jag tänka på nästa gång.

måndag 3 juli 2017

Ikonmålning - en materialsport



Tja, lite skämtsamt kan jag säga att ikonmålning är en materialsport. Varför? Jo, för att jag vill ha så bra saker som möjligt, för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Och bra saker behöver inte vara dyra.

Vi hade alla valt lite olika sätt att förvara vårt målningsmaterial.

Själv har jag samlat på mig små platsburkar, äggkoppar, små blandkoppar, och massa andra material. Det går att hitta i pysselaffärer eller på loppisar. Du kommer snart att hitta det som funkar bäst för dig.


Så här ser en av deltagarnas bord ut. Olika typer av blandkoppar, både i plast och porslin.
Så här kan du förvara färgerna. I små burkar (så kallade filmburkar, kan hittas hos fotografer, men det finns även i välsorterade pysselaffärer.) Välj färgburkar med skruvlock eller annat lock som sitter fast ordentligt. Genomskinliga burkar gör det enklare att se vilken färg det är.
Vanliga plastlådor för att förvara allt materialet - gör det enkelt att förflytta och förvara materialet.
Det går också alldeles utmärkt att ha materialet i en vanlig kasse.
En vanlig glassburk för att förvara färgburkarna och en tandborstmugg för att förvara penslarna - det fungerar alldeles utmärkt också! Här ser du också "flugnätet" eller flugparaply eller vad det heter. Den sätter du över ikonen när du målar så att det inte fastnar damm eller djur i färgen.
Brädan, blandkoppar, glaslåda, glasburkar att förvara penslarna i under målning samt glasburkar för vatten.
Här är en av deltagarna som samlat på sig många färger. Hon har köpt små burkar med skruvlock på Panduro. Hon förvarar dem i platsburkar så går att sätta ihop. Hon har dessutom flera olika blandkoppar och föredrar porslin, även om de är tyngre. Men de blir inte repiga.



Här ser du att hennes två lådor går att sätta ihop.

Det här är en så kallad "pysselväska" som en av deltagarna hade. Fördelen med den är att den har hjul och handtag precis som en resväska - men många fler fack än en resväska.
En av deltagarna använde blandskedar till kaffe för att ta upp färgen från burken. Hon var till och med så duktig att hon skrev på varje pinne vilken färg det var - så det inte blandades i onödan.

Här ser du hur porslinsblandkopparna används - det går att stryka av färgen ordentligt och också blanda till nya färger över hela blandkoppen.

En annan deltagare hade också en plastlåda för sina färger - hennes lock var "vågigt" och hon därför kunde hon lägga upp sina färger. Då är det lätt att hålla koll på vad du har och plocka rätt färg när du behöver. 

söndag 2 juli 2017

Vernissage och välsignelse

På lördagens förmiddag fick vi måla och göra färdigt det som behövdes. Efter lunch packade vi ihop våra ikonmålningssaker och sen hade vi vernissage och genomgång. Då ställer vi upp alla ikonerna och så tittar vi på dem, de olika uttrycken och vad som blivit bra.

Därefter gick vi till kapellet med våra ikoner och hade en välsignelsegudstjänst. Det blev mycket fint och det var väldigt många ikoner med i år. Jag hade ju till exempel alla mina med mig.

Det var en fin stund och det känns högtidligt.

Jag kommer nog att berätta lite mer under veckan om olika småsaker - som hur man kan packa sitt material. Eller hur man ska sköta sina penslar. Eller hur man kan tänka med ägg och vatten. Men nu är vi alla hemma, njuter av att få krypa ner i vår egen säng och tänka på ikonerna som vi fått med oss hem.

Här förbereder vi utställningen
Jag vill också vara med på bild
Här är tre av alstren under veckan
Här är ytterligare fler alster
Och här är ytterligare ikoner
Två olika Jesusbilder
Tre olika Gudsmodern från Tihvin (som vi målade förra året)
Här är tre Gudsmodern - med samma skiss, men så olika uttryck
Gudsmodern från Vallamo och en Jesus
Lars-Anders berättar
Alla ikonerna
Lägg till bildtext
Lägg till bildtext
Här är vi alla vid våra ikoner
Här är vi vid de ikoner som vi gjort färdigt under veckan, vid vår "ikonverkstad".
Dessa ikoner välsignades under avslutningsgudstjänsten.

Skillnad mellan koptiska och bysantiska ikoner

 Det blev inget blogginlägg igår. Det kommer ett nu stället.  Eva gick ju igenom de olika skillnaderna mellan koptiska och bysantinska ikone...